Wie zijn wij?

Welkom!

Wij zijn Foulques en Héloîse

Héloïse is opgegroeid in de streek, is dolblij haar gasten te mogen verwelkomen, en spant zich volledig in dat je verblijf een ongedroomd succes wordt.
Foulques is opgegroeid te Brussel, en is een filmmaker, vol verbeelding en die graag verhalen vertelt.

Maar wij zijn eerst en vooral de trotse ouders van 3 geweldige kinderen.

2018: richting Natuur!

Na een verblijf vele jaren te Brussel, en in de hoop gasten te ontvangen, maar ook met het idee te kunnen ontspannen en te leven volgens het ritme van de natuur, besloten we in 2018 naar Ciney te verhuizen, en in het bijzonder naar de Moulin de Biron (de Molen van Biron).

Een periode van restauratie

Eenmaal verhuisd, vonden we dat het gebouw zijn ware aard moest terugvinden. Daarom vingen we met de restauratie van het wiel aan. Na 2 jaar, heeft deze oude dame haar jeugd teruggevonden. Met behulp van het stroomwater, begon het 4.5 ton stalen wiel te draaien, en ons met elektriciteit te voorzien. Ongelooflijk!

De aankomst van de Nesten

We hebben de eerste fase van ons project in 2019 begonnen. Ons eerste nest was eigenlijk een Bulle. En dan, enkele maanden later, is het tweede nest, de Dome, aangekomen.

Sindsdien zijn we bijzonder blij jullie hier te mogen begroeten. Dit kleine paradijs, zoals vele van onze bezoekers het noemen, is gekenmerkt door zijn biologische aspecten. Het moeras is omringd door rieten, en bewoond door talrijke vogels, kikvorsen, vleermuizen, vissen, maar ook eveneens vossen, herten, en vele andere dieren.

Volgende etappe: wij dromen er al van en haasten ons jullie daarover te informeren. Evenwel primeert nog steeds in onze gedachten: een ware unieke ervaring, authenticiteit, een nieuwe omgeving, natuur, cocon ….

We hopen jullie binnenkort te mogen begroeten.

Ons Project

Begin zomer 2018, zijn we naar de Molen verhuisd met het gevoel dat we heel wat te delen en te creëren hadden. De Nesten maken uiteraard deel uit van een omvangrijk project. Gelukkige ontmoetingen, duurzame landbouw, en de verhalen van antieke stenen zijn waarden die we koesteren, en onze levensoogmerken beïnvloeden.

Gelukkige ontmoetingen

Wij wensen deze prachtige plek te bewaren en te delen met anderen. Het ene sluit het andere niet uit. Deze wens leidde tot de creatie van deze ongewone verblijven.
We zijn bezield door een passie voor levensobservatie, en de kracht van de natuur die ons omringt. Het begrijpen en harmonisch ermee te leven, is ons leidmotief!
We worden langs alle kanten lastiggevallen, en nemen dus zelfs de tijd niet om even stil te staan, te luisteren en gewoon maar te begrijpen wat ze ons vertelt.

De Moerasnesten geven u de mogelijkheid even uit te blazen. Laat de kalmte van deze unieke plek je bevangen.
Neem de tijd te vieren.
Neem de tijd te praten.
Neem de tijd te
observeren.
Neem, gewoon maar, de tijd!

Duurzame landbouw

Sinds enkele jaren, hebben we “permaculture” methodes en landbouw in ’t algemeen toegepast. Dit houdt in een groot aantal mensen te ontmoeten, landbouwers en artiesten, allemaal vol passie voor het leven en de levenden.

Gelukkig konden we cursussen volgen op de Linciaux boerderij (te Ciney, een klein 2 kilometer van de Moerasnesten), en op de Bec Hellouin boerderij (te Normandië, Frankrijk) en bij de “Petit Monde de Desnié (in België)

We hebben de verschillende methodes van agrarische exploitatie, zoals agro-bosbouw, biologische landbouw, agro-ecologie enz., bestudeerd. Dit laat ons toe de beste methodes toe te passen op het land, dat ons omringt.

Stenen hebben een verhaal te vertellen

Iedere molen heeft zijn eigen geschiedenis. We willen lof toezwaaien naar de molenaars, de landbouwers en andere kunstenaars die deel uitmaakten van de geschiedenis van de Molen van Biron.

Tot nu toe hebben we het wiel van de molen verjongd. Herbouwd identiek als vroeger, draait dat wiel nu met genoegen, waardoor het elektriciteit bezorgt voor onze dagelijkse behoeften en voor onze ongewone verblijven.

Ons onderzoekswerk gaat door. Ontmoetingen met een lokale historicus, speurtochten in de archieven van Ciney, elke dag leren we meer.

We dromen van een activiteit die deze 3 waarden belichamen.

En waarom zouden we geen goed brood bakken op de ouderwetse Molen manier?